Интерактивни уроци по география за деца от ромския квартал

Дали географията е достатъчно увлекателен предмет за ученици от ромски училища? – Преценете сами.


Веселин Кисьов преподава урок за Африка

Веселин Кисьов преподава урок за Африка

През летните месеци, както и предишната година, продължаваме да имаме учебни занятия с учениците към центъра ни от ромския квартал, но по различен начин. Сутрините има занималня, в която сега изучават само неща като български и математика. Следобедите са посветени на това да подобрим основните познания по някой учебен предмет. Миналата година бяха интерактивни уроци по история на България, които ни показаха, че децата имат интерес да обогатяват общата си култура. Поради интерактивния метод на преподаване, вниманието им се задържаше безпроблемно дори и при уроци по 50 минути.

iNews.bg/Добри практики, 19.07.2011, 13:05

iNews.bg/Добри практики, 19.07.2011, 13:05

В "5 минути" - Онлайн медия на Казанлък. http://5-minuti.com/node/453

В "5 минути" - Онлайн медия на Казанлък.

Тази ваканция решихме да обогатим познанията им по география на света. Отново, на наша страна има много предимства, спрямо часовете им по география в училище, които позволяват много по-доброто усвояване на преподаденото. Учениците са тук доброволно. След урока ги чакат игри. Не действаме по учебник и подбираме точната информация, която да поддържа интереса им и да може да бъде безпроблемно запомнена. Винаги урокът е с презентации. Прожектират се карти, снимки, картинки, откъси от документални филмчета – на практика всичко, върху което се говори.

Връх Чирпан

Връх "Чирпан", о-в Ливингстън, Антарктика

Не допускаме да има части от урока, които могат да се счетат за скучни. Например, повечето от вас вероятно не биха се заинтересовали много от отделен урок за континента Антарктида. Нещата стават обаче далеч по-интересни, когато видите името на града или селото си на заснети места в Антарктика – полуостров „Бургас“, връх „Казанлък, връх „Чирпан“ и още стотици от този род, които дължим на българските изследователи в ледения регион.

Създадената преди седмица държава Южен Судан

Създадената преди седмица държава Южен Судан

Урок АфрикаСлужим си и с допълнителна мотивация за задържане на вниманието. След като урокът приключи, следва малък изпит за всички върху 4-5 основни въпроса от урока. Дори и той е по желание, но нежелаещи да се включат досега не е имало. Лоши оценки няма. Първите трима с верни отговори биват наградени с допълнителни точки за деня, а в някои случаи за победителя има и образователна награда. Например: след урок за континента Европа, на компютърна игра с държавите на картата на Европа, да успее да познае правилно отделните страни. Но понеже и това се прожектира, облагодетелстват се всички. След като бъдат излъчени победителите от изпита, даваме верните отговори на въпросите, така че това ни служи като обобщение на урока. То бива добре запомнено, поради усилията, които децата полагат, за да се сетят първо сами.

Виждаме, че този метод на преподаване винаги обогатява общата култура на учениците ни и разпалва интереса на много от тях към изучавания предмет.

Веселин Кисьов

Подобна статия:

Интерактивни уроци по история на България за роми

КОМЕНТАРИ

Коментара

Comments are closed