Музикален уикенд

p1410998Младежите ни от центъра ни в ромския квартал в Стара Загора, заедно с младежи от цяла България се събраха на музикален уикенд в Казанлък в центъра за деца и младежи „Оазис“ на 25-27 юни. Някои от присъстващите бяха доста музикални. Останалите имаха достатъчно търпение, упоритост и желание да се научат да свирят на някой инструмент.

Започнахме срещата с игра за запознанство, а след това всеки един от нас трябваше да определи на какво ниво умее да свири на музикален инструмент. Последваха интересни музикални игри, които ни накраха да се отпуснем, раздвижиха пръстите ни и изпълниха душите ни с музика.

p1410823През следващия ден ни бе нужно голямо търпение, преди всичко на тези, които ни учиха да свирим на музикални инструменти. В продължение на няколко часа имахме кръжоци по китара, като според музикалното ни ниво бяхме разделени на групи. Някои от нас усъвършенстваха музикалните си умения, а други успяха да научат основните акорди. По-музикално нямаше как да стане – от всяко кътче на центъра звучеше музика.

p1410852За да раздвижи обтсановката, доброволецът Лукаш ни показа, че можем не само да свирим на музикални инструменти, но и да ги рисуваме. Изиграхме една много интересна и щура игра. Трябваше да нарисуваме любимия си музикален инструмент, но не с какво да е, а с части от тялото. Така някои се опитаха да нарисуват китара с нос, а други пък – гайда с лакът.

През съботния следобед трябваше да подготвим песни и танци за вечерната ни програма. Отново бяхме разделени на групи. Забавлявахме се истински ,а музикалния дух в нас забошува. Така развълнувани от изминалите часове заедно се събрахме за вечерната програма. Именно там беше включено основното събитие за уикенда – Казановизия 2010.

p1410828Сред горещите танци, прекрасните песни и талантливите участници се открои екипа на гостите от Ямбол.

За децата от центъра ни в Стара Загора това беше незабравимо, но и заслужено преживяване. Заедно, българи и роми, установихме, че чрез музиката можем отлично да се сплотяваме и забавляваме.

Лиана и Веселин

p1410979

КОМЕНТАРИ

Коментара

Comments are closed