Лагер за момчета роми „Стани известен завинаги“

img_3590В края на месец юли 2010 г. за втора поредна година Фондация „Дон Боско България“ организира летен лагер за момчетата от квартал Лозенец в Стара Загора. Петдневният лагер се проведе в хижа “Еделвайс”, която се намира до в. „Бузлуджа“, Стара планина. Веднага щом се настанихме в хижата, бяхме впечатлени от майсторски изработените дърворезби по таваните и богатата ловджийска колекция от препарирани диви животни, с която хижата разполага.

img_3550img_3694Това, което събра момчетата и аниматорите, беше темата на лагера „Стани известен завинаги!”. Целта беше  да помогнем на децата да усвоят някои морални ценности. Мотото на лагера бяха перифразирани думи на католическия светец св. Доменик Савио: „Стани светец завинаги!”. Когато Доменик срещнал Дон Боско – създателят на превантивната система, която следваме, бил силно впечатлен от него. След време Дон Боско дал съвет на малкия светец как може да стане светец спазвайки само 3 общочовешки правила в неговия живот, за да достигне небето: да бъде весел, да помага на ближния и да изпълнява задълженията си усърдно.

p1050936p1050994Точно това се опитвахме да правим и по време на лагера, а също така и да се научим да правим занапред. Това ставаше чрез етапната игра, която ни запозна със живота на младия светец.

Целта на момчетата, които бяха разделени на отбори, беше да достигнат небето с помощта на стълбата, за която всеки ден печелеха стъпала от нея чрез етапна игра.
Освен с тази игра, денят ни беше запълнен с други различни и интересни игри, време за почивка (в което най-често се играеха игри ), теми, които ръководителите и аниматорите водеха.

И така в края на лагера, след като в етапната игра пекохме безквасен хляб на огън, изработвахме различни предмети от дърво с инструменти, тичахме и се ориентирахме с компас, момчетата успяха да съберат всичките 10 стъпала от стълбата до небето.

p1050984p1460264Дойде и последният ден, в който с помощта на стълбата трябваше да намерим земното съкровище и да разберем за истинското съкровище, което ни очаква на небето. В сандъка със съкровището за всеки имаше лакомства и книга за живота на св. Доменик Савио.

В късния следобяд на последния ден момчетата посетиха центъра за работа с младежи „Оазис“ в Казанлък за следобедната закуска, след което се разделихме с голяма благодарност към организаторите за това, което правят за нас.

Андрей Михов,
Аниматор

КОМЕНТАРИ

Коментара

Comments are closed