Скаутски лагер 25-29. юли 2022, село Малчика

„В северното село Малчика (край Плевен) своя летен лагер имаше старозагорската скаутска група „Заралии”. Участваха членове на първите два патрула на скаутската група, придружени от аниматор от квартала „Лозенец“, салезианите и доброволката от Европейски корпус за солидарност – Анна Петрзикова.
Преживяването беше много полезно за всички. Програмата беше наситена с игри, обучителни теми и разходки. Освен това имаше възможност скаутите да се насладят на басейна, намиращ се в близкия град Левски, особено с високите температури, които ни съпътстваха през тази седмица.
Както миналата година, момчетата също имаха солидарен работен ден в селото, като си сътрудничиха с няколко семейства и някои възрастни хора. Благодарността на жителите беше голяма, както и тяхното сътрудничество.
Една новина, която ни изпълни с радост, е обещанието като скаути, дадено от първите две момчета от квартал „Лозенец“. След година и половина подготовка и взети изпити тези две момчета (едното вече сътрудник на патрула) си дадоха обещанието да бъдат „винаги готови за служба“. Като знак те получиха съответния кърпа. Трябва да се отбележи, че тази кърпа, изработена специално за тази скаутска група, носи цветовете на ромското знаме, както и неговия символ: синя ивица като небето и друга зелена като земята, с колело в центъра, израз на пътуваща култура.
Оценяваме подкрепата на всички, които правят това изживяване възможно. В конкретния случай на скаутите знаем, че те са мултипликатор на доброто, тъй като момчетата, които участват в предложението, са обучени да бъдат полезни на обществото от солидарност и служба.“
Маркос Дала Сиа, СДБ

“ Последната седмица на юли нашите скаути от ромската махала тръгнаха за лагера, който бил в селото Малчика. Не липсвали игри, беседи за чудесата на Иисус, басейн и разбира и нощна игра. В рамките на цялата седмица могли да си правят изпити, за да могат на края на лагера да положат обещание и да получат скаутската кърпа, символ на принадлежността към скаутите.
Панчо и Красимир, получиха тази кърпа, защото успели да направят всичките изпити.  Всички се върнаха в къщи с много нови и хубави преживявания и в очакване на продължаване на дейността след ваканциите.“
Анна Петрзикова, доброволец от Европейския корпус за солидарност, работеща в Стара Загора по проект „Образованието – ключ към по-добро бъдеще 3“, 2021-1-BG01-ESC51-VTJ-000037011, съфинансиран по програмата на ЕС „ЕКС“.

КОМЕНТАРИ

Коментара

Comments are closed