Среща на аниматори 12-13.05.2018, гр. Казанлък

IMG_8498IMG_8499IMG_8487
IMG_8483
IMG_8477
IMG_8465
IMG_8433
„Преди осем месеца малка група от младежи, сред които и аз, почти без да се познаваме и да нямаме представа какво ни очаква занапред в курса, се включихме в това ново преживяване в търсене на нови знания, как да се занимаваме с деца и как взаимно да се доближаваме до Бог. Четири курса по-късно ние успяхме да създадем помежду си едно сплотено семейство и да превърнем Казанлък, центъра на Салезианите на Дон Боско, в наш втори дом.
Този курс, както и останалите, беше запълнен с много игри, с помощта на които се учим как да се забавляваме с децата. Но на мен лично в този курс не игрите, а беседата на тема „Да говорим на езика на добродетелите“ ми беше най-интересната част от цялата среща. С тази беседа можехме да се върнем няколко години назад в нашето детство и да влезем отново в главите на малките момченца и момиченца. Чрез пресъздаване на различни ситуации между аниматор и деца научихме, че езикът има голяма роля в подрастването на децата. Замислих се, че от нас като аниматори може да зависи каква представа детето ще изгради за себе си и за света около него. Наученото ни показа колко е важно нашето отношение към децата и всъщност каква е ролята на един аниматор.
В програмата влизаше и беседа за сестрите Обладки, след която беседа имахме възможността да покажем на стадиона какво сме научили чрез игри.
Тази среща завърши с много топли и носталгични чувства, понеже се сбогувахме с нашите ЕДС доброволци Вероника Кобзова и Томаш Райхел. За краткото време прекарано с нас те ни подариха хиляди усмивки, позитивна енергия и ни дадоха удивителен пример, как да бъдем добри и щури аниматори, като предаваме нашата любов на децата.
Така завърши първата година от нашия курс. Тези последни прекрасни дни бяха изпълнени със силни емоции, предвождани от смях и сълзи, лазене и тичане по стадиона, среднощно изработване на подаръци за нашите скъпи доброволци и още много невероятни спомени. Постепенно се учим как да помагаме и на децата да израстват духовно. Сигурна съм, че и следващата година ще бъде изпълнена със силни емоции, хубави спомени и хиляди споделени усмивки.“
Валерия
Аниматорската среща бе планирана и организирана от ЕДС доброволците Вероника Кобзова и Томаш Райхъл, които работят в България по проект „Образование vs. Бедност“, 2017-1-BG01-KA105-035856, съфинансиран по програмата на ЕС Еразъм+.

_MG_0308IMG_8429
IMG_8418IMG_0305
IMG_0302IMG_0296DSC0439820180513_105408

КОМЕНТАРИ

Коментара

Comments are closed