Лагери

p1070220P1030060Има множество лагери за младежи, но характерното за нашите е техният възпитателен характер. Основани са върху педагогическите принципи на Превантивната система, чийто създател е Дон Боско.


Прекарваме време с децата в семейна атмосфера, която включва отговорности и забавления. Ръководителите на лагера се опитват да възпитават целия човек – да развиват при него разума и уменията, да го учат на истински взаимоотношения и умения за разрешаване на конфликти, да го научат на хигиена, ако тези навици не са придобити вкъщи. Разбира се, че не липсва забавление и спорт.

P1030118p1070584

Програмата на лагера включва:


(1) Етапна игра – игра с тема, която се играе през целия лагер, създава основна тема на лагера, която изисква усилие от децата и младежите, за да изпълнят задачите, произлизащи от нея до края. Етапната игра винаги завършва с малка награда, с която се оценяват усилията на децата и младежите.
(2) Теми – по време на лагера се говори за различни християнски и етични теми.
(3) Игри и забавления.
(4) Обща трапеза – децата и младежите се учат да се хранят заедно в определено време, да уважават труда на другите, защото и самите те участват в подготовката на храна чрез дежурството в кухнята. Учат се да белят картофи, зеленчуци, да режат хляб и т.н. – всичко под отговорно наблюдение.

За децата и младежите отговаря главен ръководител, който има подготвен екип, включващ аниматори (доброволци, които не е нужно да са пълнолетни, но са подготвени за тази работа и знаят своите задължения), медицинско лице, готвач/ка и свещеник.


Лагерите за 2009 може да видите тук:

Лагер за момчета – „Стани рицар“

Лагер за момичета – „Царица Естир“

Comments are closed