Международен ден на жената – част I, 06.03.2021

Фондация „Дон Боско България“ отбеляза Международния ден на жената – 8-ми март.
На 06.03. поканихме майките на децата, с които работи фондация „Дон Боско България“, за да отбележим заедно Международния ден на жената – 8-ми март. Към майките се присъединиха други майки, баби и млади булки от ромската махала „Лозенец“ в Стара Загора.
Темата на срещата беше „Ползите от образованието на децата, особено на момичетата“. Времето мина незабелязано с гледане на видео, лекция, дискусия, игри. Младите жени говориха откровено за трудностите, които те са имали в собственото си образование и за трудностите, които преодоляват за образованието на децата си; споделяха опит за преодоляването на културните нагласи в ромската общност. Говорихме за важността детето да посещава детска градина и училище, за да получи шанс да придобие добра професия и възможност за изява, вкл. да създаде финансово независимо семейство.
Всички се съгласихме, че децата трябва да продължават да учат поне до навършване на пълнолетие, като това е особено важно за момичетата, които веднъж омъжени губят възможност да продължат обучението си, а с това и шанс за добра работа и висока заплата.
Говорихме за услугите, които предлага Центърът за информиране, консултиране, обучение и подкрепа на фондация „Дон Боско България“ за децата в махалата, като осигурява консултации с учители по предмети за децата от всички класове, а също и занятия по готвене, майсторене, класически балет, пиано, китара; организира лагери за децата през ваканциите и излети в почивните дни. И майките, и бабите, и младите жени, които като деца са се възползвали от услугите на фондация „Дон Боско България“ искрено благодариха на отците салезиани за продължаващата поддръжка за образованието на децата, за смисленото и забавно прекарване на свободното им време.
Съпрузите приготвиха и сервираха обяд и кафе на участничките. С помощта на доброволците от фондацията /Анна Ротреклова, ЕКС, Радек Щайнгарт, ЕКС и Давид Бочняк, децата бяха приготвили предварително подаръци за майките – индивидуална картичка, приказно украсен сладкиш, ръчно направен дизайнерски сапун с природни добавки за най-добър козметичен ефект.
В спазване на противоепидемичните мерки, участниците бяха разделени в две групи – преди обяд и след обяд.
Диана Искрева, доброволен сътрудник ФДББ

КОМЕНТАРИ

Коментара

Comments are closed